srijeda, 14. listopada 2015.

Stabljike, koljenca, članci i ostali najjednostavniji stabljičasti pojmovi

Kao što je travlji korijen najjednostavniji korijen od svih korijena, tako je i travlja stabljika najjednostavnija stabljika od svih stabljika. Pa, skoro. 

Hajde prvo da se vratimo malo na korijen i ono što se dešava oko njega: već je rečeno da se neke trave (višegodišnje!) šire tako što imaju rizome i stolone. Koja je razlika između njih? Pa, i jedno i drugo su zadebljale stabljike, na sebi imaju koljenca (ili što bi ampelografi rekli, okca) iz kojih se razvijaju mlade biljčice, ali se rizomi nalaze ispod, a stoloni iznad površine tla. Sve se to lijepo vidi na slici ispod - najshematiziranijoj travčici ikad :D


Nego, da se mi vratimo na stabljiku trave: njena najkarakterističnija karakteristika je člankovitost, što znači da je  malim zadebljanjima koja se zovu koljenca ili čvorovi (ili nodiji ili nodusi) podijeljena na članke (ili internodije). 
Sad me stid, ali moram priznati da sam ja godinama mislila da su članak i koljence jedno te isto :D 


Stabljika je kod većine trava (osim kod bambusa) veoma lako lomljiva u koljencu, a članci su uglavnom savitljivi, šuplji i na poprečnom presjeku okrugli – kod većine trava, a vidjet ćemo kasnije kod kojih nisu.

E dobro, a što će to nama? Pa, koljenca su uglavnom obojena drugačije nego ostali dio stabljike, što zna biti relativno dobar taksonomski karakter (što će reći, na osnovu toga možemo pogoditi ili potvrditi koju travčicu smo našli). Također, na osnovu izgleda koljenaca je lako razlikovati neke vrlo slične travčice –  recimo, rod Holcus ili medunika. Kod nas rastu dvije vrste, ali 'ajde priznajte, u koliko herbarija se vidjeli/napisali „Holcus sp.“? :D


Eh, u Holcuse možete gledati do prekosutra, meditirati gdje ste ih našli i kolike su im bodlje na pljevama (nemojte bježati, uskoro ću objasniti šta su pljeve i kakve su to bodlje!) ili jednostavno možete pogledati kako im izgledaju članci i koljenca, et voila: ako su članci glatki, a samo koljence dlakavo, i to baš dlakavo i još dlake okrenute prema dolje, onda je to Holcus mollis, a ako su i članci i koljenca onako fino sitnoplišasti, onda je Holcus lanatus :)



Nema na čemu :)

Stay tuned for... listovi!

Nema komentara:

Objavi komentar